“Zaman zaman bağrıma basıp, şefkatle sarılmayı ihmal etmem.”
“Bazı konularda görüşünü aldığımız olur.”
“Kuralları yerine getirirse mükâfatlandırır, uymazsa da ceza vermem.” gibi cümleler size tanıdık geliyorsa, dengesiz/tutarsız tutuma sahip bir ebeveyn olabilirsiniz.
Bu tutuma sahip ebeveynlerin, çocuğun davranışlarına karşı, annenin ve babanın tutumu birbiriyle uyum içinde değildir. Annenin çocuğa karşı tutumu gün içinde değişebilir. Örneğin; çocuğa bir şey yaptırmak istediğinde önce yumuşak davranıp ardından yüksek sesle devam etmesi daha sonrasından ise şiddete kadar gidebildiği görülebilir.
Anne ile baba arasındaki fikir ayrılıkları çocuğun kişilik gelişimini olumsuz etkiye bırakmaktadır. Anne ve babanın kararları zaman içinde değişikliğe uğramakta ve çocuk, bu zamansız değişimlere ayak uydurmakta zorluk çekeceğinden dolayı hangi durumlarda, ne şekilde davranacağını bilemez. Bu tutumda yetiştirilen çocuklar nerede nasıl ve hangi davranışı yapacağı konusunda problemler yaşayabilir. Kendilerine yönelik tutumları da ikircikli ve dengesiz olabilir. Örneğin bazen becerikli olduğunu, bazen de beceriksiz olduğunu düşünebilir.
Dengesiz-tutarsız tutuma sahip ebeveynler için birkaç önerimiz var; anne baba olarak kutuplaşmayı en aza indirgeme konusunda kendi aranızda anlaşmaya gidebilirsiniz. Aile içinde ve sosyal ortamlarda çocuğa karşı olan kurallar, sınırlar ve davranış kalıplarında değişkenlik olmamasına özen gösterebilirsiniz. Böylece çocuğunuzun, dengeli ve sağlıklı bir kişilik yapısı geliştirdiğinde, özgün fikirlere sahip, toplumda kendi yaşam alanı olan bir bireye dönüşmesini desteklemiş olabilirsiniz.