“Ne kadar da sakarsın! Bir şeyi de düzgün anla! Nasıl yapamazsın?! Bunu unutacak kadar aptalsın işte! Yetersizsin! Değersizsin! Yapamazsın!
Tembelsin!
Üstesinden gelemezsin! Beceremezsin!
Yeteri kadar iyi değilsin!”
Şimdi bu cümleleri bir daha okuyun lütfen. Ve bedeninizde nasıl bir değişiklik oluyor hissedin. Suçlayıcı ve yargılayıcı ifadeler size kendinizi nasıl hissettiriyor? Gün içinde sıklıkla kendinize neler söylüyorsunuz? İç sesiniz anlayışlı ve şefkatli mi yoksa acımasızca eleştiren, korkutan, cezalandıran bir yargıç gibi mi?
Öz-anlayış, Dr. Kristin Neff’in Budist felsefeden esinlenerek psikoloji literatürüne kazandırdığı bir kavram. Özünde bireyin kendisine karşı merhametli, destekleyici, şefkatli ve anlayışlı olmasını anlatan bir kavramdır. Öz-anlayış, kişinin kendi acılarına karşı açık ve duyarlı, kendisine karşı nazik ve şefkatli olması, yaptığı hatalar karşısında affedici olurken, başarısızlık ve yetersizlikleri karşısında yargılayıcı olmaması; yaşanılan sıkıntı verici durumları tüm insanların yaşadığı tecrübeler olarak görmesi ve içinde bulunulan anı yargılamadan olduğu gibi kabullenebilmesidir. Öz-eleştirinin panzehiridir.
Yeteneklerini ve sınırlarını tam olarak bilemediğinde öz-eleştirinin dozunun fazla kaçtığını söylemeliyiz. Kendini tanıdığında kendine daha şefkatli yaklaşacaksın. Yeteneklerini ve becerilerini keşfetmek, kendini tanımak ve kendine daha şefkatli olmak istersen uzman ekibimiz ve Türkiye’de ilk olan Özgün Yetenek Sistemi ile birlikte sana eşlik etmekten mutluluk duyacağız.