“Çocukları fazla sevip öpmenin onları şımartacağını düşünüyorum.”
“Sofrada konuşulmaz. Ancak büyükler konuşabilir.”
“Kuralları söylerim, uymazsa cezalandırırım.”
“Çocuk dediğin anne-babasından biraz korkacak” gibi cümleler size tanıdık geliyorsa otoriter tutuma sahip bir ebeveyn olabilirsiniz.
Otoriter tutuma sahip ebeveynlerin, çocuklarına karşı, baskı ve itaat ön plandadır. Anne babalar çocukların davranışlarına karşı katı bir disiplin ve cezalandırıcı kurallar uygulamaktadır. Çocuğun gelişim düzeylerini takip etmeyen, kişisel ihtiyaçlarını dikkate almayan sadece anne ve babanın dediğinin kabul edilmesini isteyen sert bir tutum sergilenir.
Otoriter ebeveyn tutumuyla yetişen çocuklarda sosyal ilişkilerde kendini zayıf ve güçsüz hisseden, çevreye karşı güven problemi olan, duygu ve düşüncelerini söylemekte çekinen bireyler olabilir.
Kültürel olarak içinde yaşadığımız coğrafyada baskıcı ve otoriter tutuma sık sık rastlanmaktadır. “Kızını dövmeyen dizini döver.” şeklinde kültürel kodlanmalar da olumsuz etkiler yaratır. Otoriter ebeveynler, çocuklarına hata yapma lüksü vermediği için istenmedik davranışlar meydana geldiğinde katı cezalar uygularlar. Bu da, çocuğun zamanla ebeveyninin sesini içselleştirerek, kendilerine ve çevrelerine yönelik tutumunda daha katı, otoriter ve cezalandırıcı olmasına neden olur.
Otoriter tarza sahip ebeveynler için birkaç önerimiz var; çocuğunuzun doğruyu ve yanlışı deneyerek, yaşayarak öğrenmesine fırsat tanıyın. Başarıya ulaşırken başarısızlık yaşamasından korkmaması gerektiğini aşılayabilirsiniz. Çocuğunuzunda bir birey olduğunu unutmayıp, duygu ve düşüncelerini paylaşması konusunda destekleyici olabilirsiniz. Sevginizi ifade etmede veya öfkenizi ifade etme durumunda çocuğunuzun anlayacağı dilden konuşmaya özen göstermeye çalışabilirsiniz.