Bırakın, karışmayın neyin doğru neyin yanlış olduğunu kendi bulsun, yaşayarak öğrensin”
“Çocuk dediğin özgür olmalı, kendi kararlarını vermeli.” gibi cümleler kuran, çocuğuna neyi yapması, neyi yapmaması konusunda açıklayıcı bilgi vermeyen, rehberliğin ve çerçevenin olmadığı ebeveyn tutumu ‘serbest ebeveyn’dir.
Serbest veya müsahamakar tutuma sahip ebeveynlerde, aile içinde kontrol ve denetim çok azdır. Bu tutuma sahip ebeveynler; çocuklarından bir şey istemeyip her şeyi kendileri yapmayı tercih ederler ve aile içinde kurallar yoktur.
Çocuğa, davranışlarından dolayı yeterince sorumluluk vermedikleri için bağımlı, yetersiz öz-denetim ya da benlik saygılarında zayıflık ortaya çıkabilir. Bu tutumda yetiştirilen çocuk istediği koşullar sağlanmadığında çevresi tarafından istenmeyen kişi konuma düşebilir.
Genellikle tek çocuklu aileler, çocuğun her istediğini, koşulsuz şartsız yerine getirir ve çocuk; arkadaş ortamında ailedeki gibi isteklerinin yerine gelmediği zamanlarda uyum problemleri çekebilir. Ailedeki tutum çocuk merkezli olduğu için çocuğa karşı herhangi bir sınırlama olmaması çocuğu doyumsuz hale getirebilmekte, hatta anti sosyal bir kişilik geliştirmesine neden olabilmektedir.
Serbest tutuma sahip ebeveynler için birkaç önerimiz var; çocuğunuzla ilişkinizde alanı belli durumlarda uyulması gereken kurallar ve sınırlar listesi çıkarabilirsiniz. Özgürlük alanın geniş olduğunda çocuklarda gelişim- öğrenme süreci eksik ve yavaş ilerleyebilir. Çocuk herhangi bir problem durumunda kendinde sorumluluk hissetmeyeceği için kontrol ve denetimi arttırmak gerekebilir.