YETENEKTEN PERFORMANSA GİDEN YOL Global iş dünyasının sürekli değişen ve gelişen dinamik ortamında enbüyük ihtiyaç yetenekli personellerdir. Çünkü yetenek, bir şirket için gelecek demektir. Kolay bulunmayan ancak bulunduğunda da elde tutulması gereken bu yetenekli personellerin, yeteneklerini performansa dönüştürmeleri için doğru zeminin sağlanması gerekir. Yaratıcılık, inovasyon, çok yönlülük, takım çalışması gibi kavramların yükselişte olması şirketleri, çalışanlarını bu yönde besleme ihtiyacına yöneltmiştir.
Peki yetenekten performansa giden yolda engeller neler olabilir ? Çatışma yönetimi, gelişim, farkındalık, değişime ayak uydurmak, iş doyumu, yaratıcı düşünce, liderlik, çözüm odaklılık, proaktivite, mental esneklik, değerler, vizyon, iletişim, işbirliği, takım oluşturma, aidiyet, stres yönetimi, kendine koçluk ve ekip çalışması gibi pek çok farklı nedenden kaynaklanabilir.
Performans yönetiminin önündeki engeller, hem çalışanın kişisel gelişimsel ihtiyaçları olabileceği gibi, şirket içinde bulunduğu ekiple ilişki ve iletişim kurma biçimlerinden de kaynaklanabilir. Kurumsal çözümlerimizde, Mucizeler Merkezi olarak, ekiplerin ve bireylerin daha verimli, kendini gerçekleştirebilen, yeteneklerini potansiyele dönüştürebilen, verimli ve iş doyumunu artırabilen bir hale gelmesini amaçlarız. Bunun için şirkete özgü, yaratıcı, interaktif, bütünsel ve bilimsel yöntemlere dayalı; bilginin, aktif olarak deneyimlendiği, çözümün ve gelişimin “o an, orada” katılımcılar tarafından tecrübe edildiği kalıcı ve dönüşümsel çözümler üretiriz.
Zorluklarımızın çözümünü her zaman rasyonel, mantıksal ve sayısal dünyada bulamayız. Gitgide hızlanan, sıkıcılaşan ve renksizleşen dünyamız, hayatın içinde sürükleniyormuşuz gibi hissettirir. Bunu en çok da iş yaşamında deneyimleriz. Görev ve sorumluluklar, yöneticilerin beklentileri, yıllık hedefler, uzun çalışma saatleri, baskı, stres, yetişmesi gereken bir ton iş ve dahası…
KURUMLARDA YETENEK VE BECERİ TEMELLİ EĞİTİM
Son yıllarda global iş dünyasında, işletmelerin eğitim ve organizasyonel gelişim ihtiyaçlarını karşılamak için şirketler tarafından uygulanan sanat ve yaratıcılık programlarının kullanımı oldukça arttı. Fortune 500 şirketleri ve pek çok şirket, yetenek ve beceri temelli eğitim programlarında sanat temelli gelişime oldukça sık başvurmaya başladı. Şirketler, bu çalışmaları, yaratıcı düşünceyi teşvik etmek, yeni liderlik modelleri geliştirmek ve işbirliğini artırmak, çatışma çözümü, değişim yönetimi, sunum becerileri,
iletişim, işbirliği, takım oluşturma, aidiyet, stres yönetimi gibi kritik alanlarda, çalışan becerilerini güçlendirmek için kullanmaktadır. Son on yılda ticaret kültürünü değiştiren köklü teknolojik ve sosyal değişimler, klasik eğitimleri bir kenara iterek, yaşayarak öğrenmeyi adeta zorunlu hale getirdi.
Resim çizme, renklerin sihirli dünyasına yolculuk etme, müzik enstrümanlarıyla ritmler yaratma, oyunlarda alınan roller, ortaya çıkarılan heykeller, yazılan hikayeler, ekipçe ortaya çıkarılan ürünler aracılığıyla, kişinin kendisine ve çevresine olan bakışı ve iç dünyasında yaşanan şeyler hakkında bilgilendirir, kişisel bütünlüğü ve becerileri gelişir. Şirket içindeki rolünü daha iyi anlamasına ve geliştirmesine yardımcı olur.
DÜNYADA YENİ YÖNETİM SANATI
American Express, AT&T, BBC, British Airways, Coca-Cola, Daimler- Chrysler, Dell Computers, Ericsson, Halifax gibi belli başlı şirketler vizyon, iletişim, müşteri hizmetleri, liderlik ve takım geliştirme için sanatı kullanırken, eğitim amaçlı kullanan şirketler ise, Hewlett Packard, Honeywell, IBM, Kodak, Lever Faberge, Lockheed Martin, Marks & Spenser, Mattel, Nike, Pfizer, Saatchi & Saatchi, Sears, Shell, Skandia ve Dünya Bankası’dır. SSchumpeter’ın Ekonomist dergisinde yayınlanan “Yönetim Sanatı” üzerine yazdığı yazısında belirttiği gibi: “İş yaşamının sanattan öğreneceği çok şey var. Sanatı incelemek ve iş yaşamına dahil etmek iş insanlarının daha etkili bir şekilde iletişim kurmalarına yardımcı olur. Sanatı incelemek, şirketlerin parlak insanları yönetmeyi öğrenmelerini kolaylaştırır. Sanat dünyasını incelemek, tüm çalışanları daha yenilikçi ve verimli hale getirir. Şirketler dünyaya yeni fikirler üretirlerken, yaratıcılık arayışlarında, sanattan öğrenecekleri çokfazla şey vardır.”